BLOGI

By on 22.1.2017

Viikon mielenkiintoisimmat! 22.1.2017

IMG_5158

Viikon mittaan tulee katseltua, luettua ja kuunneltua monenlaista jakamisen arvoista. Sen sijaan että linkkailisin juttuja hajautetusti K3:n somekanaviin, päätin ryhtyä kokoamaan niitä tänne blogiin muutaman saatesanan kera 🙂

Sokerin demonisointi on huuhaata – Stephan Guyenet.

Arvostettu lihavuustutkija Stephan Guyenet selventää artikkelissaan, miksi sokeri ei ole syynä lihavuusongelmiimme. Jos kaipaat työkaluja hiilarifoobikon argumenttien nollaamiseen, ne löytyvät kaikki tästä kirjoituksesta.

Makeutusaineita sisältävät tuotteet eivät hankaloita painonhallintaa.

Mm. julkkistraineri Jillian Michaels on ruokkinut (eläintutkimuksista peräisin olevaa) myyttiä että makeutusaineet huijaavat kehoa syömään ja juomaan enemmän. Nature-lehdessä julkaistu tutkimuskatsaus osoittaa luulot vääriksi. Lapsilla, aikuisilla, miehillä, naisilla sekä normaali- ja ylipainoisilla tehdyt laadukkaat tutkimukset osoittavat, ettei makeutettujen juomien kulutus aiheuta ylipainoa verrattuna esim. veden juomiseen. Makeutusaineita sisältävien juomien kulutus voi jopa tuoda hiukan etua laihduttajalle vedenjuontiin verrattuna. Light-tuotteet ovat siis vallitsevan näytön mukaan laihduttajalle oiva valinta.

Miksi ketogeeninen ruokavalio on surkea valinta urheilijalle – James Fell.

James Fell tarjoaa artikkelissaan tärkeimmät argumentit miksi urheilijan kannattaa syödä runsaasti hiilareita. Ilman hiilihydraatteja suorituskyky kärsii monella tavoin – tämän tietävät myös viime aikoina esille nostetut ”rasva-adaptoituneet” kestävyysurheilijat, jotka syövät tärkeiden kisojensa ympärillä hiilareita.

Kaikki gluteenista tosinörtille – Brad Dieter + Sergio Fontinhas

Science Drive Nutritionin tehokaksikko vetää artikkelissaan yhteen kaiken tietämisen arvoisen gluteenista.

Aerobisen liikunnan ja meditaation yhdistäminen lieventää masennuksen oireita + uudistaa aivosi.

Viimevuotinen tutkimus pyrki selvittämään miten aerobisen liikunnan ja mindfulness-harjoittelun yhdistelmä vaikuttaisi masentuneiden oireisiin. Tutkimus aloittaa selventämällä miten aerobinen harjoittelu kasvattaa uusia neuroneita aivoihin, jonka jälkeen uuden oppiminen pitää uudet neuronit hengissä. Meditaatio valittiin tutkimuksen ”oppimiskokemukseksi”, kenties siksi että tiukka keskittyminen on tuore kokemus etenkin nykyihmiselle? 🙂 Yhdistelmä lievensi tutkittavien oireita, ja tutkijat ehdottavatkin k.o. sivuoireetonta comboa varteenotettavaksi lisäksi perinteisen masennushoidon rinnalle.

Tutkimusten mukaan kasviksia syövät miehet ovat seksikkäämpiä!

Tuoreessa Scientific American Mind -lehdessä mainittiin kaksi tutkimusta, joissa oli tarkasteltu naisten reaktioita karotenoideja sisältäviä (keltaisen, oranssin ja punaisen värisiä) kasviksia sekä valkosipulia syöneiden miesten ominaistuoksuun. Yksissä tuumin naiset arvioivat edellämainittuja ruoka-aineita syöneiden miesten tuoksun kontrolliryhmiä viehättävimmiksi. Tutkijoiden evolutiviinen selitys ilmiölle pohjaa valkosipulin ja kasvisten infektioita ja tulehdusta vähentäviin vaikutuksiin, nämä ovat huomattavissa myös ominaistuoksussa ja viestittävät hyvää terveyttä. Ellei kasvisten lisääminen kiinnosta puhtaasti terveydellisistä syistä, tässäpä miehille tehokas uusi motivaattori!

FullSizeRender