BLOGI

By on 29.1.2017

Aloittelevan vegaanin tunnustuksia, osa 2 – pari juttua!

Neljä vegaanista viikkoa takana! Tulevan viikon loppupuolella on tarkoitus käydä ottamassa uudet verikokeet ja InBody-mittauksen, että saadaan verrokkidataa eetteriin. Tässä välissä halusin pohtia paria juttua, jotka usein mainitaan kasvisruokavalion ongelmakohdiksi.

”Vegaanina eläminen on kallista.”

En ole kuluneen kuukauden aikana juurikaan vahtinut ruokabudjettiani, vaan pääasiassa ostanut mitä on tehnyt mieli, kun on ollut niin runsaasti uusia tuotteita kokeiltavana. Tarkistin äsken pankkitilini yhteenvedon, ja se kertoi että tammikuussa olen käyttänyt 130 € vähemmän ruokaostoksiin joulukuuhun verrattuna. Vaikka sain sponssina Vegekaupan ja Vogelin mainioita tuotteita, niistä on vielä ~ puolet syömättä, eli lahjuksetkaan eivät ole vaikuttaneet noin paljoa. Ja olen siis todella vetänyt överiksi erikoistuotteiden testailun, säästölinjasta ei ole ollut kyse.

Tänään kävin Alepassa hakemassa pari kassillista ruokaa ja säästin kuitin. Viisi pussia kasviksia, kaksi purkkia chili sin carnea, neljä kasvispihviä, paketilliset soijapullia, jalotofua ja kauraleipää, kaksi purkkia hummusta, rypsiöljypullo, banaaniterttu, pussilliset manteleita, rusinoita ja luumuja sekä kaksi vissypulloa maksoivat hieman yli neljäkybää. Eli ei tämä nyt tuhotonta menoa ole, kun otetaan huomioon että nämä ruoat riittävät kovaa treenaavalle meikäläiselle kahdeksi-kolmeksi päiväksi riisin, puurohiutaleiden ja marjojen lisäksi,

IMG_5314

Otetaan vielä huomioon että einespihvit ja pyörykät olisi voinut vaihtaa vaikka papuihin, ja setti olisi ollut kympin halvempi. Käyttämäni D-vitamiini, jodi-, Omega-, B12- ja proteiinilisäravinteet kustantavat yhteensä noin 50 € / kk, eli puolisentoista euroa per päivä.

”Vegaaniruokavalio rajoittaa liikaa – elämästä nauttiminen loppuu tyystin!”

Tammikuun kokemusteni mukaan kasvisruokavalion oletettu ”suppeus” ei nykypäivänä enää todella-kaan päde. Oumph, Oatly, Hälsans Kök ja Kolme Kaveria ovat tuoneet lähikauppoihin niin loistavia tuotteita, ettei niiden parissa osaa kaivata mitään eläinperäistä. Ja ellei lähikaupasta löydy, niin isommista marketeista tai Vegekaupasta viimeistään.

Kun mässäilystä puhutaan, niin alta löytyy esimerkkejä kuukauden varrelta: ylävasemmalta alkaen Helsingin Vaasankadun SoiSoin seitania sisältäneet purilainen ja kebab-ateria, Oumphin todella lihamaiset soijasuikaleet, itsetehdyt lämpimät voileivät vegaanijuustolla, sekä Kolmen Kaverin mainio vegaanijäätelö. Kuukauden aikana on käynyt useamman kerran mielessä, että jos tämä tällainen on jonkun mielestä ”rajoittavaa”, niin olisin kyllä yleisesti ottaen huolissani k.o. henkilön ruokailutottumuksista 😀

SoiSoi