BLOGI

By on 8.4.2017

Aloittelevan vegaanin tunnustuksia, osa 4 – harmaan eri sävyt!

Äsken tuli täyteen kolme kuukautta vegaaniruokavaliolla elämistä, ja hyvin on rullannut. Treenit ovat sujuneet, ensi viikolla on ensimmäinen kuudenkymmenen kilsan juoksuviikko ultraa kohden + voimatasot ovat entisellään. Pian käyn ottamassa seuraavat verikokeet ja kehonkoostumusmittaukset – tulee mielenkiintoista nähdä, mihin suuntaan ovat heilahtaneet 🙂 Alla muutama viime viikkoina syntynyt aatos.

Suurin este kasvissyönnin suosiolle – kasvissyöjät?

En varmasti ole ainoa meistä, jota ärsyttää mustavalkoiset ajattelukuviot. Silmälappuefekti on eittämättä sama jokaisessa tiiviissä yhteisössä, mutta erityisesti vegaanien nettifoorumeita lukiessa vaikuttaa, että eräiden ymmärrys loppumaailman elintapoja kohtaan on kadonnut tyystin.

Esimerkkeinä metsästys tai eläinten kasvatus ruoaksi. Juuri yksikään mielipiteensä julkituova vegaani ei vaikuta haluavan eläytyä näkökulmaan, että noita harrastuksia tai töitä tekevät henkilöt eivät automaagisesti ole tunteettomia psykopaatteja, jotka vihaavat eläimiä tai luonnon monimuotoisuutta.

Tehotuotantoa ja hupimetsästystä pidän itsekin lähinnä puistattavina ilmiöinä, mutta harmaan sävyjä löytyy ihmisistä näidenkin taustalta – omista fiiliksistäni huolimatta. Henkilöön menevä saarnaaminen viekin huomiota kasvissyönnin positiivisilta vaikutuksilta, joita olisi paljon hyödyllisempi tuoda esille. Eikö vegetarismin taustalla olekin halu aikaansaada myönteistä muutosta, sekä itselle ja ympäristölle? Heti kun esittää että eläinkunnan tuotteita syövät elävät jotenkin ”väärin”, onnistuu aiheuttamaan hylkimisreaktion juuri niiden parissa, joiden asenteisiin olisi keskeisintä vaikuttaa.

Poterot vahvistuvat

Ja asenteitahan riittää. Siinä missä meta-analyysi toisensa jälkeen on osoittanut kasvissyönnin terveyshyödyt lihapainotteiseen sekasyöntiin verrattuna, hiljan julkaistu australialainen tutkimus ei havainnut eroa kasvissyöjien ja sekasyöjien yleisen kuolleisuuden välillä. Tämä tutkimus on nyt kuluneen viikon aikana seilannut Facebook-feedissäni todisteena siitä, että kasvissyönti on turha vaiva ja vegaanit ovat hassuja.

Kun tutkimuksen kokotekstiä tarkastelee, huomaa kuitenkin etteivät tutkijat metodiensa takia erotelleet esimerkiksi vegaaneja ja lakto-ovo-vegetaristeja. Eli tutkimuksen ”sataprosenttisen vegetaariset” ihmiset söivät muiden muassa juustoa, kananmunia ja jäätelöä, niin paljon kuin lystäs. Lyhyenä kuuden vuoden seuranta-aikana tämä tuskin tuottaa mainittavaa kuolleisuuden vähenemistä, ja silti tämän yhden tutkimuksen yhteenveto on nyt vahvistanut liha- ja kasvispoteroita entisestään.

Arnold tietää

Harmaantuneiden yliopistotutkijoiden sormen heristely ja epämääräinen terveysv*ttuilu eivät hirveästi avita ihmisiä muokkaamaan mielipiteitään, etenkään mitä syömiseen tulee, vaan motivaatioon tarvitaan myönteisiä esimerkkejä. Kun valtaosa jengistä tekee samoja juttuja mitä ympäristönsäkin, kasvissyönnin suosion kasvun ehtona ovat sekä lähipiirin että yleiset kulttuurilliset asenteet.

Lihaa Syövä Heteromies pitääkin kasvissyöjän ruokailutottumuksia oudoksuttavana juuri niin kauan, kunnes kaveripiiristä löytyy vegetaristi, jonka mielipidettä hän arvostaa. Onneksi tunnettuja miespuolisiakin kasvissyöjiä löytyy jo runsaasti. Jopa äijistä äijin, eli Arnold, on ryhtynyt kasvissyönnin sanansaattajaksi. Alla muutama muukin kohtalaisen tunnettu äijä:

Carl Lewis, 9 olympiakultaa, 8 maailmanmestaruutta, vegaani:

Lewis

Scott Jurek, maailman menestyinen ultrajuoksija, vegaani:

Jurek

Patrick Baboumian, strongman-kilpailija ja Saksan vahvin mies 2011, vegaani:

Baboumian

Barny Du Plessis, Mr Universe 2014, vegaani:

Du Plessis

Bill Pearl, viisinkertainen Mr Universe, kasvissyöjä:

Pearl

Nimai Delgago, IFBB PRO, vegaani:

Delgado

Schwarzenegger