BLOGI

By on 15.6.2017

Biohakkerointi, hyvinvointibingoa Star Trek -faneille!

Hackety hack

Muutaman viime vuoden ajan otsikoissa on pyörinyt ilmiö nimeltä biohakkerointi. Sen raameissa markkinoidaan tieteellisiltä kuulostavia pikaratkaisuja arjen suorituskykyä tehostamaan. Suomestakin löytyy pari perusnimeä, joiden voi vuodesta toiseen luottaa myyvän pikaniksejä erottautuakseen hyvinvointialan massasta. Taitava markkinamies myykin vaikka baristalle voikahvia, ja harmaanturvallisiin professoreihin kyllästynyt kansa diggailee.

Star Trekin Geordi La Forgea muistuttavien mittaripantapäisten biohakkereiden kuuntelemisen jälkeen ajatukset alkavat väistämättä pyöriä mitä kummallisimmissa yksityiskohdissa. Kannattaisiko aamukahviin laittaa reipas klöntti luomuvoita, vai tehokkaasti energisoituvaa MCT-öljyä? Pitäisikö hapenkuljetuselimistöä tehostaa pidättelemällä hengitystä pää lavuaarissa, vaikka loppupäivä kuluu takamuksella istuen?

Ylempien kysymysten ytimessä on tietenkin laajempi kuva ja oman elämän konteksti. Siinä missä huippuviritetty urheilija voi saada kilpailutilanteeseen etua pienemmästäkin jutusta (todennäköisimmin ei kuitenkaan rasvakahvista – blog. huom.), valtaosalle porukasta perusasioiden ( ~ 98 %) säätäminen kondikseen olisi roimasti oleellisempaa (ja edullisempaa) kuin pienten detaljien (loput 2 %) hakkeroiminen.

Booo-riiing, sano.

Eihän kukaan kahdeksan sekunnin keskittymiskyvyllä varustettu moderni somekansalainen jaksa tehdä pidemmän aikavälin suunnitelmia? Trendihakkerin instafame paikkaa näennäistieteellisyyttä, ja tiibetiläisen jakin suoliston kautta pyörähtänyt marja ratkaisee lööpeissä elämän ja kuoleman kysymyksiä.

Oman terveyden hakkerointi on silti vähän kuin lottokupongin ostaisi. Tottakai arkielämän mullistava pikavoitto kiinnostaa, mutta potin lunastaa useimmiten joku muu onnekas – kirjan kirjoittaja, mittarin myyjä tai pillereiden valmistaja.